Wifi Free
Watch video
Reserves
SANTIAGO RUSIÑOL

SANTIAGO RUSIÑOL

Santiago Rusiñol fou un pintor, col·leccionista, periodista i dramaturg català nascut a Barcelona el 1861. Va ser un artista polifacètic i un dels líders del Modernisme a Catalunya. La seva producció pictòrica, amb un miler d’obres, i literària, amb més d’un centenar de títols i un extens nombre d’artícles, el situa com un referent decisiu de l’art, la literatura i l’estètica del seu temps.

santiagorusssinyol

Santiago Rusiñol y el poeta nicaragüenc Rubén Darío (1867-1916) van ser coetanis, van pertànyer al mateix moviment de renovació literària i artística, el Modernisme, visqueren llargues temporades a Mallorca, fins i tot a la mateixa casa en èpoques diferents, tenien amics mallorquins comuns, però no arribaren a trobar-se mai a l’illa.

Santiago-Rusiñol-i-Prats,

Rusiñol coneixia molt bé la Serra de Tramuntana, la qual descrigué en el seu llibre L’illa de la calma (1922), que, amb el temps, crearia el mite de la Mallorca tranquil·la: un paradís per descobrir. Sens dubte, aquesta imatge va constituir una promoció exitosa entre els artistes de l’època i base per al futur desenvolupament turístic de l’illa. Al Museu Municipal de Valldemossa es poden contemplar alguns dels seus quadres.

Santiago_Rusiñol_-_Romantic_Novel_-_Google_Art_Project

Les seves estades, primer al barri del Terreno de Palma i, després, a Cala Sant Vicenç de Pollença, Sóller i Valldemossa inspiraren alguns dels seus quadres més coneguts. De caràcter molt extrovertit, Rusiñol va frojar amistat amb la gent de la cultura mallorquina d’aquella època, en especial amb el matrimoni format per la pintora Pilar Montaner i Joan Sureda Bímet. Apassionat per l’art en general, Joan Sureda acollí a la seva residència, el Palau del rei Sanç de Valldemossa alguns dels escriptors i artistes més importants del segle XX, com Rusiñol i Rubén Darío.