Wifi Free
Watch video
Reserves
SANTA CATALINA THOMÀS

SANTA CATALINA THOMÀS

Caterina Thomàs i Gallard va néixer a Valldemossa l’1 de maig de 1531 i és l’única santa de Mallorca. Va ser beatificada el 1792 pel papa Pius VI i canonitzada el 1930 pel papa Pius XI. És coneguada a Mallorca com la “beata” o la “beateta”. Es deia que havia tengut visions de santa Catalina d’Alexandria, sant Antoni de Pàdua i àngels i de veure el futur.

catalinapregaupernosaltres

Era la sisena de sis germans. Els seus pares moriren prematurament i Catalina passà a dependre de l’oncle matern, Joan Gallardo, casat amb una germana de la seva mare, Maria Tomàs. Aquest oncle es va comprometre a cuidar d’ella durant cinc anys amb l’obligació de vestir-la, alimentar-la i pagar-li cinc lliures per la seva feina a la finca de Son Gallard, que consistia a fer les tasques típiques del camp.

P1000069

Gràcies a la intervenció del pare Castañeda, antic soldat dels exèrcits de Carles I que s’havia Salvat d’un naufragi i havia escollit viure com a ermità a Miramar, va poder ingressarals 21 anys a l’històric convent de Santa Magdalena de Ciutat. Era un monestir de canongesses Regulars de Sant Agustí i, per tant, dedicat a l’oració. En el temps que hi entrà Catalina, el papat ja havia imposat una severa clausura per a tots els monestirs femenins. Professà el 24 d’agost de 1555.

santacatalinathomas

Santa Catalina Thomàs és una imatge molt estimada a l’illa. Per això, moltes festes patronals se celebren en el seu honor, entre elles les de Santa Margalida (primera semana de setembre), Palma (tercer dissabte d’octubre) i Vilafranca de Bonany (finals de juliol). Les festes patronals de Valldemossa en honor a Santa Catalina Thomàs se celebren el 28 de juliol. Dins del programa de festes, destaquen la Processó de la reliquia i la cavalcada del carro triomfal de la Santa, que recorr els carrers del poble, encapçalat per “la beateta”, “l’Hereve” i les dames d’honor, seguides de la figura de la santa i tancant la comitiva, les autoritats i nombroses persones vestides de pagès.

106224

A Valldemossa, la devoció també es manifesta en les rajoles que decoren quasi totes les cases del pobre amb representacions de moments de la vida de la santa i la inscripció:  “Santa Catalina Thomàs, pregau per nosaltres”.

casasantacatalinathomas

Morí als 43 anys. Les seves restes descansen al convent de Santa Magdalena de Palma. A Valldemossa es pot visitar la seva casa natal.