Wifi Free
Watch video
Reserves
RUBÉN DARÍO

RUBÉN DARÍO

Rubén Darío va néixer a Ciudad Darío el 1867. Va ser un poeta, periodista i diplomàtic nicaragüenc, màxim representant del modernisme literari en llengua castellana. És, probablement, el poeta que ha tingut una major i més perllonagada influència en la poesia del segle XX en l’àmbit hispànic, fet que li atroga el sobrenom de príncep de les lletres castellanes.

rubendario

Darío va fer dos viatges a Mallorca al llarg de la seva vida. En el primer, acompanyat de la seva esposa, Francisca Sánchez, llogà una casa al barri d’El Terreno l’hivern del 1906-1907. Abans d’això, Darío, vidu de la seva primera dona, Rafaela Contreras, havia estat obligat a casar-se amb Rosario Emelina completament begut i a punta de pistola pels germans d’ella. A Madrid va conèixer Francisca, filla d’un guarda de la Casa de Campo, i es casà amb ella, encara que va haver de lluitar durant anys per divorciar-se de Rosario.

dario

En el segon viatge, Darío va venir a Mallorca sense la seva esposa que quedà a París. El poeta s’allotjà aquesta vegada a la casa de la Cartoixa de Valldemossa de Joan Sureda. El va impresionar el caràcter monacal i, fins i tot, es retratà amb un hàbit cartoixà. Durant la seva estada, escrigué el poema “La Cartuja” i la novel·la El oro de Mallorca.

dario2

Rubén Darío i el pintor i escriptor català Santiago Rusiñol (1861-1931) foren coetanis, pertanyeren al mateix moviment de renovació literària i artística, el Modernisme, visqueren llargues temporades a Mallorca, fins i tot a la mateixa casa en èpoques diferents, tenien amics mallorquins comuns, però no arribaren a trobar-se mai a l’illa.

Darío tenia seriosos problemes amb l’alcohol i la seva salut començà a deteriorar-se tant que just després del Nadal de 1913 decidí anar-se’n a Barcelona, on es retrobà amb la seva esposa, Francisca. De Barcelona partí cap a Amèrica, on la malaltia empitjorà. Morí a Nicaragua el 1916.