Wifi Free
Watch video
Reserves
MIGUEL DE UNAMUNO

MIGUEL DE UNAMUNO

Miguel de Unamuno fou un escriptor i filòsof espanyol membre de la Generació del 98. En la seva obra conreà una gran varietat de gèneres literaris com la novel·la, l’assaig, el teatre o la poesia. Fou, així mateix, diputat a les corts republicanes de 1931 a 1933 per Salamanca. Fou nomenat rector de la Universitat de Salamanca tres vegades: la primera vegada el 1900 i la darrera, de 1931. Excercí el càrrec fins que fou destituït per Franco el 1936 per un discurs contra l’aixecament militar en l’acte d’inauguració de l’any acadèmic 1936-1937 al paranimf de la Universitat.

el-filosofo-y-escritor-vasco-miguel-de-unamuno-efe

Unamuno visità l’illa l’estiu del 1916. Joan Sureda l’allotjà a la casa de la Cartoixa de Valldemossa, on l’esposa de Sureda, la pintora Pilar Montaner, li pintà un retrat.

unamuno

“Just acabades les tasques del curs, vaig venir a aquesta beneïda terra de Mallorca —una de les poques d’Espanya que no coneixia— a descansar un poc”. Així comença el primer dels tres capítols que dedicà a la llavors “Illa daurada” en les seves Andanzas y visiones españolas, titulat “En la calma de Mallorca”. Els altres dos capítols es titulen: “En la isla dorada” i “Los olivos de Valldemossa”. Aquest darrer porta per subtítol “Recuerdo de Mallorca” i està dedicat a Pilar Montaner.

Unamuno ha poetitzat i escrit també molt sobre l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, arribat a Mallorca el 1866. Morí a Salamanca el 31 de desembre de 1936.