Wifi Free
Watch video
Reserves

La revista Miramar

La revista Miramar

Posted by Antoni Mir | 22 maig, 2018 | Blog
antonia_serrano

La Revista Miramar és una publicació impresa que treu un monogràfic extraordinari per any dedicat a algun aspecte de Valldemossa. El primer número va aparèixer el 1989. La seva principal impulsora va ser l’activista, cuinera i escriptora Antònia Serrano, que morí el mes d’abril de 2015. Precisament, la revista Miramar li dedicà el seu darrer número dels “Plecs de Cultura Popular”, que ella mateixa impulsà i que coincidia també amb la publicació del número 100 de la revista.

antonia_serrano

La revista és editada per la delegació de l’Obra Cultural Balear de Valldemossa, fundada també per Antònia Serrano, entre d’altres. Després de la dictadura del general Franco, hi havia molt poques publicacions en català, i la gent major no sabia ni llegir ni escriure en aquesta llengua, ja que no s’ensenyava a les escoles. A Valldemossa s’afegia el problema que havien arribat molts emigrants uruguaians que només parlaven castellà. Als anys seixanta també començà el boom del turisme. Les revistes de premsa forana, com la Miramar, ajudaren a acostumar la gent que no tenia cap familiaritat amb la llengua escrita a llegir en català.

Antònia-Serrano-amb-els-nins-de-Valldemossa-i-la-flama-de-la-llengua-(27-04-13)

“Fa 26 anys no hi havia ordinadors ni tampoc correus electrònics. S’havien de dur uns escrits que jo havia de picar, perquè l’únic ordinador que vaig tenir al final va ser un que em compraren els meus fills. Picar els articles, fer la primera correcció, unificar totes les lletres i cercar una foto. Jo anava de casa en casa i treia fotos precioses de tots els arxius, etc., etc.” (Antònia Serrano)

La revista, a més, ha fet una tasca de documentació històrica del poble impagable, que no s’hauria recollit de cap altra manera, i que ara ens permet saber molt més sobre la història de Valldemossa i dels seus habitants.

Add a comment

*Please complete all fields correctly