Wifi Free
Watch video
Reserves
Història

Història

La interacció de l’home amb la natura durant segles ha escrit la història d’aquest territori, en el qual es mesclen cultura, tradicions, estètica, espiritualitat i identitat.

Les primeres ocupacions humanes daten de l’època Arcaica (4800 a.C.), on trobam les primeres empremtes de vida humana a la cova de Son Matge. Al voltant del 2200 a.C. apareixen els primers poblats pretalaiòtics (Son Matge, Son Gallart, Son Olesa i Son Mas). Grups humans que viuen a coves i construccions rudimentàries i que coneixen l’agricultura i la ramaderia. Devers l’any 1300 a.C. s’hi assenten els poblats talaiòtics de Son Matge, Son Olesa-Son Ferrandell i Son Mas.

Son_Ferrandell-Olesa_(Valldemossa)

L’any 700 a.C. arriben per mar els navegants del Mediterrani oriental en la recerca de noves rutes comercials. Primer els grecs, llavors els fenicis durant 350 anys, i, més endavant els cartaginesos, interessats en l’extracció de sal i terra de call vermell. Quan els cartaginesos entren en disputa amb els romans pel domini del mediterrani occidental, comencen les cèlebres guerres púniques, en les quals, al final, Roma sotmet Cartago.

L’any 123 a.C., Quint Cecili Metel conquereix les Illes Balears i funda importants ciutats portuàries per al comerç marítim. Palma i Pol·lèntia en són les més importants.

foners

En el segle IV, comença la decadència de l’Imperi Romà, i les incursions de vàndals, bizantins, visigots, musulmans i normands.

El 902, les Balears s’integren en l’Emirat, i, després, Califat de Còrdova. Els àrabs, grans experts en l’agricultura i en la gestió de l’aigua, construeixen un complex sistema d’enginyeria hídrica, i reorganitzen el territori en clans familiars, tot creant noves denominacions de les terres conquistades.

En el segle X, neix l’alqueria de la Mesquita, l’actual municipi de Valldemossa. Aquest lloc fou anomenat Wadi Muza, o el vall de Musuh, senyor d’aquestes terres fèrtils. Amb la conquesta Cristiana, el 1229, de Mallorca per les tropes de Jaume I, aquest topònim es mantingué i així ho acredita El Llibre de Repartiment. Així doncs, l’alqueria del vall de Mussa és el nom que més tard derivarà en l’actual Valldemossa.

R.-Anckermann-9

Entre 1276-1349 es crea el regne privatiu de Mallorca, amb Jaume II com a rei titular. Llavors, Alfons el Liberal incorpora Mallorca a la corona aragonesa. E 1298, Jaume II d’Aragó torna les possessions insulars del regne privatiu de Mallorca al seu oncle, però el regne desapareix entre 1343 i 1349.

El 1309 Jaume II manà edificar el Palau Reial (que hereta el nom del seu fill Sanç) i, més tard, les Cases del Teix, com la seva residència de caça. El 1276 Ramon Llull, qui, de jove, fou majordom en la cort de Jaume II, funda a Miramar l’escola de llengües orientals per a missioners.

P1000048

L’any 1399 el rei d’Aragó, Martí l’Humà, dóna el Palau del Rei Sanç a l’ordre de Sant Bru per a fundar la Cartoixa de Jesús de Natzaret. L’església fou consagrada el 1446.

El 1474 es casen els Reis Catòlics: Isabel I, reina de Castella, i Ferran II, rei d’Aragó. Les males collites, les successives epidèmies (1402-1443-1467-1475-1497) i els imposts reials (1450-53) provoquen fam i un descens a mig miler d’habitants.

El 1450 s’inventa la impremta Gutenberg i el 1485, tan sols 35 anys després, Bartomeu Caldentei posa en marxa a Miramar la primera impremta de Mallorca, que edita llibres de Bartomeu Caldentei, dibuixant i mecànic de la vila de Valldemossa: la impremta Guasp. A més, s’obein noves rutes marines després del descobriment d’Amèrica el 1492. La mar Mediterrània deixa de ser l’epicentre de les rutes comercials.

20160503_153455_Richtone(HDR)

Entre el 1521-1523 té lloc una revolta entre menestrals i pagesos per a eliminar la pressió fiscal: les Germanies.

L’1 de maig de 1531 neix a Valldemossa Santa Catalina Thomàs, qui fou beatificada el 3 d’agost de 1892 i canonitzada el 22 de juny de 1930. Als 21 anys d’edat, després de la mort dels seus pares, ingressa com a monja agustina de clausura en el convent de Santa Magdalena de Palma.

P1000069

En el segle XVI se succeeixen constants incursions pirates i s’erigeixen les talaies o torres de vigilància costera. Els monjos han de fortificar amb torres el monestir; daten d’aquest segle la torre dels Hostes (1555) i la torre de l’Obediència (1553) per a poder refugiar el poble en cas de noves incursions pirates. És un segle difícil, marcat per sequeres; la revolta de la Germania, la pesta i les contribucions a la guerra per a mantenir l’imperi del bel·licós rei Carles I. Augmenta el nombre de vendes de terres, que passen a senyors de la capital, consolidant així l’organització i explotació del territori en grans finques (possessions).

FIN_REVUELTAS

En el segle XVII el barroc s’imposa com estil arquitectònic i artístic. Una epidèmia de peste bubònica desequilibra la demografia. La inquisició organitza diversos actes de fe i clans familiars rivals contracten quadrilles de bandits refugiats a las muntanyes per a dur a terme les seves venjances.

En el segle XVIII, Valldemossa presenta una població de 1200 habitants. Entre el 1701-1715 té lloc la Guerra de Successió a la Corona Espanyola, que acaba amb el triomf de Felip V. El 1715 es promulga el Decret de Nova Planta, que elimina les institucions seculars del regne de Mallorca.

gaspar_jovellanos

El 1801 roman desterrat a la Cartoixa Gaspar Melchor de Jovellanos, exministre de Carles IV, que ha estat deportat a Mallorca per motius polítics i, durant la seva estada (1801-1803), escriu l’obra Memoria sobre la educación Pública.

El 1833 es crea la província de les Balears.

El 1835 es produeix l’expulsió dels cartoixans per la llei de desamortització del ministre Mendizábal. La propietat passa a mans privades. El 1835, Eliseu Canut compra el monestir i lloga les cambres, on s’allotjaren Chopin i George Sand l’hivern de 1838-1839.

chopinsand

El 1867 arriba l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria a aquestes terres i compra un gran nombre de finques entre Valldemossa i Deià, construint una àmplia xarxa de camins i miradors. L’arxiduc realitza estudis, dibuixos i escrits sobre les Illes, com el Die Balearen.

arxiduclluissalvador

La industrializació arriba als sectors de l’agricultura, teixits i calçat. El moviment obrer s’organitza durant el Sexenni Revolucionari (1868-74), època iniciada amb la caiguda de la monarquia d’Isabel II i acabada amb la Restauració borbònica el 1875. A finals del segle XIX, el latifundisme i el caciquisme provoquen l’estancament econòmic i la població no té més remei que emigrar.

El 1905 es crea el Foment del Turisme de Mallorca. El 1931 es proclama la II República Espanyola, que s’allarga fins el 1939, data final de la guerra civil, que dóna pas al règim franquista (1939-1975).

Durant el segle XX, Valldemossa es modernitza, creix el traçat urbà i s’obre una nova carretera que comunica amb la ciutat de Palma. El mite de la Valldemossa pintoresca creix. La llum intensa i la bellesa del paisatge i del poble atreuen una gran quantitat de pintors, poetes i escriptors, entre ells Santiago Rusiñol, Miguel de Unamuno, Rubén Darío, Azorín, el polític Antoni Maura, o pintors com Coll Bardolet, Eliseu Meinfren, Joan Fuster, Zupan, Burwitz, Carlos Mogueria o Torcigliani. Molts d’aquests creadors s’hostatgen a l ‘“Hotel de l’Artista”, regentat per la família Estaràs, on es forma, el 1925, el Parado de Valldemossa, fundat per Bartomeu Estaràs Lladó, propietari de l’hotel. En els anys 50, se constitueix el grup musical Els Valldemossa, que estimularà la recuperació del ball folklòric mallorquí.

parroquiasantbartomeu-2

Els anys 50 i 60 són els anys del boom turístic. L’any  1975 mor Franco i es restaura la democràcia. El 1978 s’aprova la Constitució Espanyola. El 1983 s’aprova l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.

Avui en dia, Valldemossa és un municipi modern i un important referent a nivell turístic, mediambiental i cultural que atreu turistes i celebritats de tot el món.