Wifi Free
Watch video
Reserves
GASPAR MELCHOR DE JOVELLANOS

GASPAR MELCHOR DE JOVELLANOS

Gaspar Melchor de Jovellanos fou un escriptor, jurista i polític il·lustrat espanyol. Nasqué a Gijón el 5 d gener de 1744. Després de l’aliança amb la Franç revolucionària, Manuel Godoy, primer ministre de Carles IV, li oferí el càrrec de ministre de Gràcia i Justícia. Les intrigues de la cort, els enemics polítics i altres acusacions provocaren no només la seva destitució, sinó també el seu empresonament a la Torre de defensa del Palau del Rei Sanç.

torredelshostes

Les ordres eren impedir-li qualsevol comunicación amb l’exterior, i, allà, reclòs en la seva cel·la, Jovellanos acabà malalt. Els cartoixans s’encarregaren d’atendre’l. El prior, fins i tot, demanà a la cort que li rebaixassin el càstig i, sense esperar resposta, li proporcionà llibres i paper per a escriure, a més de permetre-li passejar pels voltants.

gaspar_jovellanos

Per distreure’s, Jovellanos començà a estdiar botánica. Per aprendre’n, disposava de l’ajuda de l’apotecari del monestir. El fruit de l’estudi fou el Tratado de botánica mallorquina o Flora medicinal de Valldemossa. També redactà Instrucción pública: una Historia de la Cartuja de Valldemossa i un diari personal que reflecteix la seva estada.

farmacia

L’asturià recompensà els monjos i finançà, amb el sou estatal que seguia rebent, part de les obres de la nova església i comprà llibres per a la biblioteca. Quan el rei descobrí tantes permissivitats, ordenà el seu trasllat al Castell de Bellver el 1802.

Castell_de_Bellver_(Palma)

Quan el motí d’Aranjuez col·locà Ferran VII en el tron i a les portes de l’aixecament contra les tropes napoleòniques, Jovellanos fou alliberat. L’ordre es dictà un 22 de març de 1808. Després d’això,  ocuparà un càrrec destacat a la Junta Central.

L’asturià mor tres anys més tard, el 27 de novembre de 1811, al Port de Vega (Astúries) mentre fugia de l’ocupació francesa.