Wifi Free
Watch video
Reserves
FRÉDÉRIC CHOPIN

FRÉDÉRIC CHOPIN

Nasqué a Zelazowa-Wola, a prop de Varsòvia (Polònia) el 1810. Amb la salut molt delicada, la tardor de 1838 partí de viatge cap a Mallorca amb l’escriptora francesa George Sand i els seus fills a bord del vaixell El Mallorquín. Sens dubte, la parella més famosa del París de l’època. Primer, s’allotjaren a Son Vent (Establiments) i posteriorment a la Cartoixa de Valldemossa, fins el mes de febrer de 1839. El paisatge els meravellava i el fet de viure dins d’una immensa Cartoixa buida, amb un cementiri dels monjos cartoixans, excitava la seva fantasia romàntica.

cartuja_5_1335256885

“Segurament aniré a viure una encantadora cartoixa en el país més bell del món; la mar, muntanyes, palmeres, un cementeri, una església dels temps dels croats, una mesquita en ruïnes, oliveres mil·lenàries…! Ara, estimat amic, gaudesc un poc més de la vida, estic més a prop del més bell del món, som un home millor”. (Chopin)

La part negativa era el microclima fred i humit de Valldemossa, molt perjudicial per a la malaltia de Chopin. Aquesta dolència, la mentalitat retrògrada de la societat mallorquina, el fet que no anessin a l’església i que, sense estar casats, habitessin un lloc sagrat, les males llengües sobre si George Sand fumava cigarrets i duia pantalons… Tot plegat provocà que la població local els menyspreés.

“Però si és una nina”, pensà Sand quan veié Chopin per primer pic, mentre que el músic digué d’ella als seus amics: “Mirau, quin homenot”.

chopinsand

Vivien aïllats i això estimulà la seva creativitat. Chopin acabà la sèrie dels 24 Preludis i la Balada núm. 2, compongué una Masurca i una Polonesa, i començà el tercer Scherzo. Ella, per la seva banda, tot i que havia de tenir cura d’ell, ocupar-se de les tasques domèstiques i educar els fills, treballa també intensament, sobretot en la novel·la Spiridion, en la qual el protagonista és un monjo. El 1841 publicà Un hivern a Mallorca, on descriu les seves impressions sobre el paisatge i el caràcter dels habitants de Valldemossa.

collecciochopinigeorgesand1

A la Cartoixa es poden veure alguns objectes que recorden la seva estada, com el piano que usà Chopin per a compondre la Polonesa en do menor, op 40, núm.2 i la Masurca en mi menor, op 41, núm. 2. També hi ha la segona col·lecció més improtant del món de documents i d’objectes relatius a la vida i l’obra de Chopin i George Sand, propietat dels hereus del pintor Bartomeu Ferrà i la pianista Anne Maire Boutrox. Gran nombre de les peces guarden relació amb la seva estada a la Cartoixa l’hivern de 1838-1839.

Chopin va morí a París el 1849. Se’l considera el màxim exponent del romanticisme musical.