Wifi Free
Watch video
Reserves
FRANCESC MATEU I NICOLAU

FRANCESC MATEU I NICOLAU

Francesc Uetam va ser un cantant líric internacional mallorquí. El seu vertader nom era Francesc Mateu i Nicolau, però va italianitzar el seu nom de pila i va invertir les lletres del seu llinatge, donant lloc al nom artístic amb el qual seria conegut mundialment. Valldemossa li ha dedicat un dels seus carrer principals.

Va néixer a Palma el 1847, però va establir forts llaços amb Valldemossa. Els seus pares, Francesc i Margalida, hi regentaven un estanc. Encara nin rebé lliçons gratuïtes de música (ja que l’economia familiar era modesta) del professor de flauta Ignasi Muntaner. Un dia, el director d’orquestra i compositor Joan Goula l’escoltà cantar per casualitat i se li oferí per ser el seu professor de cant.

Francesco Uetam tenia una notable presència escènica, dotava els seus personatges de versemblança i prestància. La seva veu era àmplia i capaç d’emetre tant sons dolços i tendres com greus i sonors.

Les òperes on Uetam cimentà la seva fama com un dels millors baixos del món foren: L’étoile du nord de MeyerbeerDon Carlo de VerdiEl barber de Sevilla de RossiniMefistòfil de BoitoFaust de Gounod, Les Huguenots de MeyerbeerRobert le diable també Les Huguenots de MeyerbeerLucrezia Borgia de DonizettiLakmé de Léo Delibes i La Juive de Halévy.

Richard Wagner no va merèixer l’atenció de Uetam, només cantà Lohengrin amb Gayarre.

Pel que fa a Valldemossa, la presència documentada és escassa, però sabem que tenia una propietat al poble, on va néixer la seva mare i on passà part de la seva infantesa, a casa dels padrins i parents. Adquirí una cel·l de la Cartoixa, avui propietat de la família Capllonch Ferrà. L’obtingué en una subhasta per la quantitat de sis mil set-centes cinquanta pessetes, més sis-centes quinze pels mobles que hi havia.

El 19 de maig de 1913 va morir, famós i ric, al seu domicili de Palma.