Wifi Free
Watch video
Booking
El Festival Internacional Chopin de Valldemossa

El Festival Internacional Chopin de Valldemossa

El Festival Internacional Chopin de Valldemossa

 

El 1930, el compositor mallorquí Joan Maria Thomàs crea el Festival Chopin -primer que se celebrà al món- amb la col·laboració del matrimoni Boutroux-Ferrà, que li ofereix l’ús de la cel·la número 2 de la Cartoixa de Valldemossa com a seu del Festival.

Entre 1930 i 1936, aquesta iniciativa musical comptà amb els més significatius compositors i intèrprets de principis del segle XX. Foren membres de l’organització els compositors  espanyols: Manuel de Falla, Oscar Esplà, Ernesto Halffter, Frederic Mompou i Joaquín Turina; els mallorquins: Jaume Mas Porcel i Baltasar Samper; els polonesos: I. Paderewski, K. Szymanowski, A. Tasman i L. Rozycki.  També formaren part del Comitè d’Honor Maurice Ravel, Igor Stravinsky i Alfredo Casella.

Actuaren a Palma i a Valldemossa, entre d’altres, Arthur Rubinstein, Alfred Cortot, Alexandre Uninsky, Mieccio Horzowski, José Cubiles i Pau Casals, tots ells referents imprescindibles a l’hora d’abordar la interpretació de les obres de Chopin.

El cop d’estat militar i la posterior dictadura de Franco significaren la desaparició d’aquesta iniciativa musical d’abast internacional.

 

1981: Refundació del Festival  

 

El 1981, persones procedents de camps tan plurals de la cultura com ara la literatura, la música, les Arts Plàstiques o el teatre, crearen l’Associació Festivals Chopin de Valldemossa amb la finalitat de donar nova vida als Festivals Chopin.

El Festival, al llarg de 36 edicions, ha acollit en el Claustre de la Cartoixa molts dels pianistes premiats en les distintes edicions del Concurs Chopin de Varsòvia com Bella Davidovich, Fou Ts’ong, Irina Zaritskaya, Garrick Olsson, Piotr Paleczny, Eugene Indjic, Janusz Olecniczak, Ivan Klansky, Dang Thai Son, Ewa Poblocka, Eric Berchot, Stanislaw Bunin, Marc Laforet, Krysztof Jablonski, Jean-Marc Luisada, Ludmil Angelov, Kevin Kenner, Gabriela Montero, Ingrid Fliter, Yulianna Avdeeva, Rafal Blechacz i Charles-Richard Hamelin.

Pianistes de categoria mundial com Alicia de Larrocha, Alfred Brendel, Aldo Ciccolini, Chura Cherkasky, Rafael Orozco, Tamas Vasary, Nelson Freire, Joaquín Achúcarro, Elisabeth Leonskaya i Alain Planès, juntament amb la nova generació de pianistes representada per Mikhail Pletnev, Leif Ove Andsnes, Christian Zacharias, Jean-Yves Thibaudet, Nikolai Demidenko, Nikolai Lugansky, Martin Kasik i Nelson Goerner, entre d’altres, han fet possible el prestigi internacional de la nostra organització.

 

Les exposicions del Festival

 

El 1983 obrírem el Festival als artistes plàstics contemporanis, molts dels quals s’inspiraren en la música de Chopin o en els seus paisatges per crear una simbiosi entre matèria pictòrica i musical. Significats pintors, fotògrafs, escultors o ceramistes han exposat la seva obra a la Sala Capitular de la Cartoixa, i a la vegada n’han dissenyat els cartells, els programes de mà i les camisetes del Festival.

L’exposició dedicada a Joan Miró el 1990, en la qual es mostraren els gravats de la sèrie Mallorca, marcà una fita en la història del Festival; en el cartell, hi figurà L’Àngel de la música, dibuix que el pintor havia realitzat en el llibre de signatures del museu, el 1964.

Han participat en les exposicions individuals del Festival: Frederic Amat, Alfons Alzamora, Jim Bird, Lluís Blanes, Nils Burwitz, Pep Canyelles, Toni Catany, Pep Coll, Josep Coll Bardolet, Margalida Escalas, Joan Gardy-Artigues, Josep Guinovart, Merche Laguens, James Lambourne, Alicia Llabrés, Guillem Llabrés, Renée Micoulaud, Bryan McKormack, Pedro Oliver, Cris Pink, Albert Ràfols-Casamada, Dolores Sampol, Lourdes Sampol, Margalida Sancho, Horacio Sapere, Pep-Maür Serra, Montserrat Torres i Bruno Zupan, reconeguts artistes mallorquins o arrelats a l’illa.

 

Propostes d’avantguarda

 

Compromesos amb les propostes d’avantguarda, hem organitzat alguns espectacles de producció pròpia com la Festa per a Erté (homenatge al disenyador Romain de Tirtoff), i coproduccions com Accions del grup teatral La Fura dels Baus o Promenade Concert de Carles Santos; performances que han acostat el Festival a la creació contemporània.

El 2015 el Festival encarregà un homenatge a la figura de Chopin, i mes concretament als seus Preludis, op. 28, obra cimera treballada i finalitzada durant la seva estada a Mallorca. Vint-i-quatre compositors actuals, en la seva gran majoria, guardonats amb les màximes distincions de l’estat espanyol crearen magnífiques composicions que s’estrenaren el 28 d’agost de 2016.

 

Activitats docents i musicològiques

 

L’organització de dos Simposis Musicològics Internacionals F. Chopin i G. Sand a Mallorca, projecció de documentals, pel·lícules, conferències, i la creació, el 2010, del Curs Internacional de Piano de Valldemossa i la Càtedra Chopin, demostren l’activitat constant d’aquests darrers 36 anys.

 

Celebració del Bicentenari de George Sand

 

El 2004, any del bicentenari del naixement de George Sand, impulsàrem una sèrie d’actuacions encaminades a demostrar la vitalitat i l’actualitat de l’escriptura sandiana, i, la importància d’aquesta dona lliurepensadora, que fou pionera en nombroses lluites per la llibertat, la igualtat i la fraternitat dels éssers humans del segle XIX. El Consell de Mallorca la nomenà filla adoptiva de l’illa de Mallorca «en reconeixement als seus mèrits com a escriptora i intel·lectual, al mateix temps que insigne pionera de la promoció de Mallorca a nivell europeu», i ens va fer lliurament del diploma acreditatiu.

 

Organismes Internacionals

 

L’associació Festivals Chopin de Valldemossa ha participat en la creació d’organismes estatals i internacionals dedicats a la promoció musical. És membre fundador i pertany a la Junta Directiva de la International Federation of Chopin Societies, amb seu a Varsòvia, a l’igual que de Festclásica, Asociación Española de Festivales de Música Clàsica.

 

Sponsors

 

Actualment, l’Associació rep ajut econòmic de les següents entitats autonòmiques i locals: Govern de les Illes Balears (Institut d’Estudis Balearics IEB), Consell de Mallorca, Ajuntament de Valldemossa i Reial Cartoixa de Valldemossa. Compta amb la col·laboració de la comunitat de propietaris de la Cartoixa, la Parròquia de Valldemossa, les empreses de publicitat Dironte i Malla, i les aportacions desinteressades de diverses persones.

 

Junta directiva i seu social

 

L’Associació fou presidida per Margarida Ferrà Boutroux del 1981 al 1997. El 1989, el Ministeri de Cultura de Polònia la distingí amb l’Orde del Mèrit Cultural per la seva tasca de difusió de la cultura polonesa, tant a través del seu museu com del Festival.

La junta directiva està composta, el 2016, per: Rosa Capllonch Ferrà (presidenta), Biel Mesquida (vicepresident), Jaume Capllonch Ferrà (tresorer), Miquel Estelrich (secretari) i els vocals: Catalina Aina Capllonch, Jaume Capllonch, Sebastià Perelló, Carles Bonnín, Albert Díaz, Carme Fernández Vidal, Guillem Llabrés, Didier Raymond, Lourdes Sampol, Bozena Schmid-Adamczyk Pep-Maür Serra, Joan Sureda, Konrad Tolloczko i Jaume Vidal. Hi aporten estabilitat econòmica uns cent cinquanta socis.

L’Associació te la seu social en la cel·la núm. 2 de la Cartoixa on es conserva la primera col·lecció privada en importància mundial de documents i records de Chopin i de George Sand, i la cel·la núm. 3 acull des de 1988 els arxius, les exposicions temporals i l’oficina.

Se’n pot consultar la programació a la pàgina www.festivalchopin.com.

Add a comment

*Please complete all fields correctly