Wifi Free
Watch video
Reserves
S’Estaca

S’Estaca

La majoria de gent coneix S’Estaca com la casa que l’actor nord-americà Michael Douglas comprà i on passava assíduament les seves vacances des de 1989. La casa es posà en venda l’any 2015. Però els que saben que S’Estaca fou la possessió que l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria “regalà” a la seva novia mallorquina, Catalina Homar, no són tants. I els que identifiquen S’Estaca amb una vila de pescadors on tenien el port base els millors i més valents pescadors de Mallorca -en paraules, un cop més, de l’Arxiduc– són un grup encara més reduït.

estaca

S’Estaca és, doncs, un petit lloc de la costa, en el terme municipal de Valldemossa, a meitat de camí entre Sa Foradada i el Port de Valldemossa, constituït per devers vint casetes que, originàriament, eren els habitacles en què els pescadors de Valldemossa tenien el cau durant les dures jornades de feina. Ara ja no hi pernocten ni pescadors ni mariners, però s’Estaca és encara, sense dubte, un dels llocs més bells, suggeridors i màgics de tota la Serra de Tramuntana.

sestaca1

En l’actualitat, les petites casetes de pescadors s’han convertit en refugis de cap de setmana o de vacances dels seus propietaris o usufructuaris.

portestaca2

L’Arxiduc ens descriu, a la seva magna obra Die Balearen, s’Estaca que ell conegué, a mitjan segle XIX, com un poblet de pescadors format per catorze casetes, la construcció de les quals havia autoritzat ell ateix. També cont que s’encarregà de millorar els accessos a la cala per facilitar el trànsit de persones, especialment quan anaven carregades amb les canastres de peix per dur a vendre.