Wifi Free
Watch video
Reserves
Parròquia de Sant Bartomeu

Parròquia de Sant Bartomeu

Es troba situada en el centre del poble antic. La seva construcció s’inicia el 1235, amb el nom d’Església de Santa Maria, i és al seu voltant on neix el nucli urbà del poble, el centre cultural i polític de la nova comunitat cristiana. El 1278, el Papa Innocenci IV, per una butlla pontifícia, la posà sota la protecció de la Santa Seu i canvià el seu nom original de Santa Maria per l’actual, en homenatge a l’apòstol Nathanael (Bartomeu).

view-of-iglesia-parroquial-de-san-bartolome-valldemossa-mallorca

Aquesta església, d’estil gòtic, s’ha anat transformant amb diferents reformes. En el segle XIV, l’any 1350, la seva planta era de creu llatina i disposava de dues capelles. En el segle XV s’obri el portal petit. En el segle XVII s’ha d’ampliar i reformar l’estructura; en el 1625 s’obrí el cor i s’hi instal·la l’orgue, entre 1633 i 1639 s’hi realitzaren obres de restauració, es torna a obrir el portal petit, que havia estat profanat per pirates el 1552. Anys més tard s’ha d’apuntalar el cor i consolidar el cementeri per un possible esbucament. El 1669 es construeix la sagristia nova. En el segle XVIII, el capellà Aznar amplia l’església afegint-hi el creuer i el presbiteri. En el XIX, l’any 1863, construïren la capella del sagrari i reformaren la façana i el nou campanar. En el segle XX s’hi feren una sèrie de reformes amb motiu de la canonització de Catalina Thomàs, de les quals la més important fou la del campanar, construït el 1925, d’estil neoclàssic.

L‘església guarda en el seu interior una nau central amb el seu altar major i dotze capelles amb els seus bellíssims altars i un orgue amb el seu corresponent cor. S’ha de destacar la capella del Santíssim i de Santa Catalina Thomàs, amb una preciosa imatge de la santa. Aquesta església fou erigida amb l’esforç de tots els fills d’aquesta vall, la qual ha estat i és, per a ells, la seva segona llar, centre de totes les activitats socials i de culte. Es pot visitar en horari de missa.