Wifi Free
Watch video
Reserves
ARXIDUC LLUÍS SALVADOR D’ÀUSTRIA

ARXIDUC LLUÍS SALVADOR D’ÀUSTRIA

L’arxiduc Lluís Salvador d’Habsburg-Lorena i Borbó nasqué a Florència el 1847. Era un home molt intel·ligent i un aventurer. Amb 20 anys decidí fer caso omís de les convencions i etiquetes de la cort de Viena i inicià viatges d’exploració al voltant de tot el món amb els seus vaixells Nixe I i Nixe II.

Copy-of-5-NIXE-II-

Els resultats dels seus viatges foren contats en més de cinquanta llibres de caràcter enciclopèdic on, mitjançant il·lustracions, textos, mapes i fotografies testimoniava les observacions fetes durant la travessia. El seu interès per la geografia, l’etnografia, la història i la biologia el dugueren, també, a explorar el Mediterrani.

sinia_arxiduc_1

Arribà per primera vegada a Mallorca e 1867 per escriure un llibre sobre escarabats, viatjant d’incògnit amb el nom de comte de Neudorf. Li agradà tant l’illa que aquí establí la seva residència permanent. El 1872 comprà la finca de Miramar i, amb el temp arribà a posseir la major part de les finques situades entre Valldemossa i Deià. Féu traçar una gran quantitat de camins i habilità miradors amb la finalitat de preservar i fer conèixer el paisatge que ell sentia que havia descobert.

Son-Marroig

La cosina de l’Arxiduc i emperadriu d’Àustria, Sissí, venia també a visitar-lo sovint. Una neboda seva el descrigué així:

“Viu com un pagès, només du sandàlies i calçons de tela amples. La seva pell, cremada pel sol, és de color d’aram. Treballa sense aturar en el seu jardí paradisíac i en les seves hermoses vinyes”.

arxiduc

Certament, Lluís Salvador lluïa un estil poc habitual entre els nobles de l’època. Un dia, una família noble mallorquina el convidà a sopar, encara que prèviament li féu entendre que s’havia de vestir d’acord amb el seu rang. Així doncs, quan aparegué vestit amb l’uniforme d’arxiduc causà una gran sorpresa. Molt contents estaven els amfitrions fins que se serví la sopa, moment en què Lluís Salvador, davant la mirada estupefacta dels presents, l’abocà dins de les butxaques i, a continuació, es posà d’empeus i proclamà:

“Han convidat la meva vestimenta, no a mi. Ara la meva vestimenta ha sopat i ja puc anar-me’n”.

ruta-camiarxiduc

Sissí recorregué a peu alguns dels camins de la Serra de Tramutana que avui formen part de la xarxa senderista i, amb Lluís Salvador al seu costat, somnià amb aquesta llibertat d’esperit que la Serra de Tramuntana aconsigueix transmetre.

diebalearen

L’arxiduc, en la seva llarga estada a Mallorca s’enamorà de la filla d’un fuster, de família de pagesos mallorquins, Catalina Homar. Escrigué diverses obres referides a Balears, entre les quals destaca Die Balearen in Wort und Bild geschildert (Les Balears descrites per la paraula i el dibuix), exhaustiu estudi de les illes Baleares de la segona meitat del segle XIX.

Morí a Bohèmia, (Txèquia), el 1915.